Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Hulusi Şahin, Batman Belediyesi tarafından Çamlıtepe Mahallesi’nde yapımı devam eden 20 bin tonluk su deposu inşaatında incelemelerde bulundu.

Yaklaşık yüzde 70’i tamamlanan inşaatta incelemelerde bulunan Vali Şahin, yetkililerden yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

“Burası Sadece Kendi Başına Tüm Kapasiteyi Hemen Hemen Karşılayacak Büyüklükte”

İncelemeler sırasında açıklamalarda bulunan Vali Şahin, “Batmanımızın içme suyu sorunun büyük oranda çözecek olan içme suyu deposu inşaatını yerinde görmek üzere incelemelerde bulunuyoruz. Burası 20 bin tonluk bir su deposu, Batman ilinde bulunan tüm içme suyu depolarının toplam kapasitesi 23 bin ton. Burası sadece kendi başına tüm kapasiteyi hemen hemen karşılayacak büyüklükte bir yer. Ama şehrimizin toplam içme suyu depo ihtiyacı 63 bin ton. Yani bundan bir tane daha lazım” dedi.

Batmanımızın Her Bir Kuruşunu Titreyerek Harcıyoruz”

Vali Şahin “Ancak bazıları hesap bilmediği ve niyetleri de halis olamadığı için buranın aslında 9 milyona yapılacak iken 13 milyona ihale edildiğini söylüyor. Burada kullanılan toplam demir miktarı 850 ton, demirin kilosu işçilik hariç 7 bin 500 lira. Sadece demirin parası bile söyledikleri paradan fazla çıkar. Kaldı ki buraya kullanılan betonu, işçiliği ve mekanik malzemeleri ile beraber, çok maliyetli bir iş. Buradan o çevrelere sesleniyorum. Eğer birisi o söyledikleri rakama yani 9 milyona bu 20 bin tonluk depoyu yapabileceğini söylüyorsa, hemen bir tane daha sipariş vereceğiz. Zaten bir tane daha lazım bize.

Birileri diyorlar ki, niye burayı açık ihale yapmadınız? Biz Temmuz ayının sonuna yetiştirmek istedik. Havalar çok sıcak. Geçen sene biz belediyeyi aldığımız zaman Temmuz-Ağustos aylarında vatandaşların feveranı ile karşılaştık. Özelikle yüksek katlarda oturan Batmanlılar “Su çıkmıyor, günde en fazla 2-3 saat su içebiliyoruz.” diye feryat ediyordu. Araştırdık ki asıl mesele su deposunun yetersizliğiymiş. Çünkü gece boyunca su birikecek ki gün boyunca kullanabilsin. Su deposu ile ilgili hazırlıklar ve yer tespiti kış aylarını buldu. Biz eğer bunu açık ihale ile yapsaydık, onun askı ve itiraz süreleri ile en az iki ay sürecekti. Bu durumda bu seneyi de kaybedecektik. Bu sene de vatandaşlarımızın şikayetleri ile karşı karşıya kalacaktık. O yüzden açık ihale değil, 21/b ile yaptık. 21/b’de sadece deprem, sel ve su baskını yok. Orada aynı zamanda acil yapılması gereken işler diye bir ibare de var.

Ama biz rekabeti sağlamak için bir şey yaptık; 40’ın üzerinde firmaya davetiye gönderdik. 31 firma ihaleye iştirak etti. Ve çok yüksek bir kırımla 2021 fiyatlarıyla yüzde 40’ın üzerinde bir kırımla firma ihaleyi aldı. Burada kamu zararı değil, kamunun menfaatine bir iş yaptık. Biz devletimizin, milletimizin, belediyemizin ve Batmanımızın her bir kuruşunu titreyerek harcıyoruz. Bunu herkes bilsin. Firma Temmuz’un ortalarına doğru depoyu bize teslim edecek. Böylece şehrimizin içme suyu ihtiyacını büyük oranda gidermiş olacağız” dedi.

“Şehrimizin İhtiyacı Olan Her Kalem İçin Çaba Gösteriyoruz”

Vali Şahin son olarak: “Şehrimizin ihtiyacı olan her kalem için çaba gösteriyoruz. İçme suyu, altyapı, parklar… Şimdi beş mahallemizde altyapı çalışmaları devam ediyor. Haziran ayı itibarıyla 5 kilometre asbestli boru hattı değiştirildi, 25 kilometre daha değiştireceğiz. Bunların hepsini kendi öz kaynaklarımızla yapıyoruz. Ne kredi çektik ne de borçlandık. Kendi imkanlarımızla, kendi yağımızda kavrularak bu sorunları çözüyoruz.  Bu şehir bizden hizmet bekliyor. Gereğini yerine getireceğiz” diye konuştu.

İncelemeler sırasında, Belediye Başkan Yardımcıları, ilgili birim müdürleri ile müteahhit firmasının yetkilileri Vali Şahin’e eşlik etti.