Proje ve Yatırımlarla Batman’ın Son 1 Yılı

“Değişime atılan kararlı imza” mottosuyla Ahmet Güneştekin Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen proje tanıtım organizasyonu, Batman’ın Son 1 Yılı” isimli tanıtım filminin gösterimiyle başladı.  

 

ACI FATURAYI DAHA NET GÖRDÜK

Tanıtım filminin ardından kürsüye gelen Hulusi Şahin, bir yıl önce görevi devraldıklarında geçmiş dönemlerde Batman’ı yönetenlerin halka ödettiği acı faturanın boyutlarını daha net gördüklerini belirterek, “Neredeyse hiç hizmet üretmeden yapılan yüz milyonlarca liralık borç sırtımıza yüklenmişti. Bahane arkasına saklanmadık. Batman artık Belediyenin elektrik borcu yüzünden tüm kentin suyunun günlerce kesildiği bir yer olmayacaktı. Bugün elektrik borcumuz sıfır” dedi.

 

ÖNCELİK MALİ DİSİPLİN OLDU

Batman’ın, Türkiye’nin batısındaki büyük kentler gibi hak ettiği hizmeti alabilmesi için hiç vakit kaybetmeden harekete geçtiklerini ifade eden Şahin, “Önceliğimiz mali disiplini sağlamak oldu. Kaynaklarımızı verimli alanlara yönlendirdik. İsrafı önledik. Tasarruf yaptık. Şeffaf ve hesap verebilir bir anlayışla Batman’ın her kuruşunu Batman için harcadık. Sadece 1 yılda geçmişten kalan 414 milyon lira borcun 4’te birini öderken imardan, çevreye, alt yapıdan üst yapıya, ulaşımdan temizliğe onlarca projeyi hayata geçirdik” diye konuştu.

 

İLUH MARKA PROJEMİZ OLACAK

İmar ve Kentsel Dönüşümde devrim niteliğinde adımlar attıklarının altını çizen Şahin şunları söyledi: “İluh’u Batman’ın cazibe ve çekim merkezi haline getirmek için kolları sıvadık. Geçmişte kaderine terk edilen İluh Deresi, kangren haline gelmişti. Şehri ikiye bölen 15,5 kilometrelik dere, etrafa yaydığı kötü kokular ve içinde biriken atıklarla şikayet edilen konuların başında geliyordu. İluh, başlattığımız değişim ve kararlılığın marka projelerinden olacak. Artık sel taşkınlarında can kayıpları yaşanmasına da geçit vermeyeceğiz. İluh Deresinin Islahı ve Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ilk adımını ıslah çalışmasıyla attık. Projeyle şehir merkeziyle 500 yataklı Devlet Hastanesi arasında yeni bulvarlar ve parklar hizmete açılacak. Bölgede sosyal yaşam alanları ve spor tesisleri yükselecek.”

 

İMAR PROBLEMİNE PLANLI ÇÖZÜM

Batman’da uzun yıllar imar planlaması yapılmadığını hatırlatan Hulusi Şahin, “Şehir dar bir alana sıkışmış, daire fiyatları ve kiralar astronomik seviyelere yükselmişti. Sorunu 1 yıl içinde çözdük. İlk etapta 1.050, ikinci etapta 1.189 Hektar alanın imar planlarını yaptık. Toplamda Batman büyüklüğünde bir alanı; depreme dayanıklı, 800 bin nüfus için yeterli konut, yüksek kat vermeyen yatay mimari anlayışı, sosyal donatı ve yeşil alanları belirlenmiş biçimde planladık. Körik ve Tilmerç Mahalleleri’nde plan değişikliğiyle bölgeyi 140 bin kişinin yaşayabileceği hale getirdik” dedi.

DİJİTAL ŞEHİRCİLİK DÖNEMİ

Kentsel dönüşümle Batman’ın yapı stoğunu daha modern ve dayanıklı hale getirdiklerini ifade eden Şahin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla daha büyük bir dönüşüm için çalışma başlattık. Vatandaşın can güvenliğini sağlamak için kaçak yapılara izin vermedik. Depremde yıkılma riski taşıyan 35 kaçak yapının yıkımını gerçekleştirdik. Numarataj sistemiyle şehirciliği dijital ortama taşıdık. Batman’ı akıllı şehirler kategorisine dahil ettik. Kapı numaralarındaki karekodlar üzerinden afet toplanma alanları gibi önemli bilgilere erişimi mümkün hale getirdik” diye konuştu.

 

YEŞİL ALANLARI İKİ KAT BÜYÜTTÜK

“Batman Çayı Islahı ve Rekreasyon Projesinde sona gelindi. Çay kenarına kazandırılacak mesire alanları, bisiklet ve yürüyüş yolunun ihalesi yapıldı. 150 dönümlük alanın dolgu işlemlerini hızlandırdık. Burada yapılan parka İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. Yıldönümü dolayısıyla İstiklal Parkı adını verdik. Parkta ismini temsilen bir de anıt yer alacak” diyen Şahin şöyle devam etti: “Atatürk Parkı içinde kalan Çocuk Şube Merkezi ve Orman İşletme lojmanlarının kaldırılması için protokol imzaladık. Anlaşmayla Atatürk parkını 4’te 1 oranında genişletiyoruz. 1 yılda toplam 25 bin metrekare 10 yeni park yaptık. Kişi başına düşen 2.4 metrekare yeşil alanı 5.1 metrekareye çıkardık. 2021’de 50 bin metrekare büyüklüğünde 22 yeni parkın yapımına başladık. Hedefimiz kişi başına 12 metrekare yeşil alan. 6 kilometre bisiklet yolunu 20 kilometreye tamamlamak için çalışma başlattık.”

 

ASBESTLİ SU HATTINDA DEĞİŞİM

İleri seviye biyolojik arıtma projesi hazırladıklarını ve şehrin tüm alt yapısını planladıklarını belirten Şahin, “57 milyon euroluk projeyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunduk. Önceliğimiz vatandaşa temiz içme suyunu sağlıklı bir altyapıyla kesintisiz ulaştırmak oldu. Kansere neden olan asbestli su borularını sağlığa zarar vermeyen borularla yeniledik. 2020’de 9 kilometre asbestli boru değiştirdik. Hedef 2021’de 25 kilometre hattı yenilemek. 23.300 metreküplük içme suyu depolarına ek olarak 21.500 metreküplük yeni deponun yapımını başlattık. Mevcut kapasiteyi iki katına çıkaran depoyla hedefimiz su kesintilerine tamamen son vermek. Yenileme, bakım ve onarım çalışmalarına ek olarak 13 km yeni kanalizasyon hattı, 1.1 km yeni yağmur suyu tahliye hattı yaptık. 5 ayrı mahallede 62 km içme suyu, 39 km kanalizasyon ve 25 km yağmur suyu hattının yapımı için çalışmalar başladı” dedi.

 

ÇÖPTEN ELEKTRİK ÜRETİLİYOR

Geçmişte vahşi depolama yöntemiyle Raman’da toplanan çöplerin, üstünde tüten duman, yangın ve kötü kokuyla anıldığını hatırlatan Hulusi Şahin, “Yap, işlet, devret modeliyle aynı bölgede hayata geçirdiğimiz Batman Katı Atık Entegre Tesisi’nde çöplerin sağlıklı şekilde bertaraf edilmesini sağladık. Aynı tesislerde atıklardan depolanan metan gazıyla 35 bin 700 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretiliyor” dedi.

 

ADINA YAKIŞIR SANAT SOKAĞI

Ahmet Arif Bulvarı’nda 25 metre genişliğinde 3 bin 700 metrelik alanda 4. Etap Vizyon Projesini hayata geçireceklerini söyleyen Şahin, “Tüm ihaleleri yapıldı. Çalışmalar başlıyor. Kentteki sanatçı ve sanatseverlerin faydalanacağı mekanların bulunduğu adına yakışır bir Sanat Sokağı’nı 19 Mayıs’ta Batman’a kazandırıyoruz. 2020’de 105.66 kilometre yolda 143 bin ton asfalt serimi gerçekleştirerek bir rekora imza attık. Bu yıl hedef, 160 bin ton. Bir yılda 116 bin metrekare kaldırım çalışması yaptık. 2021’de hedef 150 bin metrekare. Batman’a 31,55 km yeni yol kazandırdık. Şehir giriş takları ve kent girişlerine 9 totem projemiz hazır. Bulvar, kavşak ve üst geçitlerde iyileştirme gerçekleşti. Akıllı Kavşak sistemiyle trafik sıkışıklığını önledik. Akıllı Duraklarla toplu taşıma hizmetini daha konforlu hale getirdik. Harap haldeki Büyük Otogar’da 50 kalemde bakım-onarım çalışması için hazırlıklar tamam” dedi.

 

EK PROJELERİN KAYNAĞI TASARRUF

Yapılan tasarruf ve israfın önlenmesiyle farklı projelere kaynak oluşturulduğunu belirten Şahin şunları söyledi: “Tablabaşı Semt Pazarı, Belediye ek Hizmet Binası, Belediyenin filosuna 22 yeni araç, İtfaiye Hizmet Binası, Hayvan Barınağı, Kadın Konuk Evi, Engelli Şarj İstasyonları, Mezarlıklarda peyzaj, ücretsiz Wi-fi gibi birçok hizmete kaynak son 1 yılda yapılan tasarrufla sağlandı. Kadınlarımıza ücretsiz psikolojik destek verdik. BİLMEK kurslarıyla meslek sahibi olmalarına yardım ettik. Son 1 yılda ihtiyaç sahiplerine 5 milyon ekmeği ücretsiz ulaştırdık. 17 ailenin evinde bakım-onarım yaparak evlerini yaşanabilir ve sağlıklı hale getirdik. Ve Hasankeyf… Hasankeyf’i su ve doğa sporlarının en önemli merkezlerinden biri yapacağız. Batman’ı marka şehirler arasında hak ettiği noktaya taşıyacağız.Bunlar sadece son 1 yılda yapılanlar. İşte bu: Değişime atılan kararlı imza!”

  • Bu içerik 4893 defa okundu